Rezervacije: +385 (0) 91 622 7560
Nazovite nas direktno: +385 (0) 52 428 539

Poreč - tisućljetni grad

Poluotok na kojem se danas nalazi starogradska jezgra Poreča bio je vjerojatno naseljen još u neolitu. Ilirski stanovnici Histri naselili su gradine u okolici današnjeg grada na poluotoku širine oko 200 metara i dužine 400 metara zahvaljujući prirodnoj zaštiti koja je uvjetovala izgradnju lučkog središta. Podaci grčkih povjesničara i geografa iz 6. i 4. stoljeća pr. Kr. govore o manjem ribarskom naselju s lučicom. Arheološki nalazi svjedoče o ljudskim obitavalištima u minula četiri stoljeća.

U 2. stoljeću prije naše ere uz ovu prirodnu luku izgrađeno je rimsko naselje koje se razvilo u vojnu utvrdu gradskih osobina. Pravilan geometrijski raster ulica, s okosnicama Cardom Maximusom i Decumanusom te središnjim Forumom, sačuvan je sve do danas. Status grada (municipija) Poreč je dobio prije Cezarove vladavine, a u prvoj polovici 1. stoljeća postao je Colonia Iulia Parentium.

Poreč je imao biskupa još od vremena progona kršćana u 3. stoljeću. Prvi porečki biskup Mavar bio je žrtvom jednog od progona rimskih vlasti, a nakon mučeničke smrti proglašen je svecem zaštitnikom grada. Od tada do danas Poreč je biskupija, a na mjestu gdje je biskup Mavar podnio svoje mučeništvo izgrađena je ranokršćanska katedrala u 4. stoljeću, proširena stotinu godina kasnije. U 6. stoljeću biskup Eufrazije na istom je mjestu dao sagraditi baziliku - danas biser graditeljske baštine grada, od 1998. godine pod zaštitom UNESCO-a.

Grad Poreč

Kratke činjenice o Poreču
Populacija 17,000 stanovnika
Područje 142 km², 37 km obalnog pojasa
Povijest 2,000 stara jezgra
Vremenska Zona CET (UTC+1), Ljeto: CEST (UTC+2)

Zbivanja i Festivali

Tokom cijele sezone Poreč se pretvara u veliku pozornicu ispunjenu muzičkim notama i ritmičnim plesnim pokretima. Na otvorenom, u trgovinama, uskim ulicama starog grada ili u misterioznoj Eufrazijevoj bazilici i skrivenim galerijama. Otkrijte skriveno blago različitih zbivanja.

Događaji

Na ljetnim terasama hotela i restorana gostuju gotovo svakodnevno razni izvođači koji vas mame da iskažete svoje plesno umijeće, a lounge i beach barovi pokraj mora nude dodatno osvježenje u vrućim ljetnim noćima.

  • Giostra, povijesni festival Poreča.
  • Street Art Festival
  • Eufrazijeva Bazilika
  • Zlatna Sopela
  • Stari Grad
  • Jazz u Lapidariju